top of page

Rakousko 2009 - Vídeň - město mnoha možností



Proč zrovna Vídeň? Když jsem se rozmýšlel, proč se vídat zrovna do tohoto města, přesvědčil mě článek v jednom časopisu, který pojednával o tom, jak se ve Vídni dá jezdit na kolečkových bruslích. Nejen to, ale výstava Impresionistů, stovky zajímavých budov a míst, krásných restaurací a památek. Také ale jiná kultura a přitom? Přitom to máme kousek za domem.





Vídeň na kolečkových bruslích


Jelikož jsem si zrovna ten rok koupil i já tento smrtelný nástroj, byla pro mě Vídeň docela lákavou příležitostí, jak se pořádně projet. Díky protizáplavovým navážkám totiž vzniknul krásný ostrov uprostřed Dunaje, který nyní slouží jako naprosto jedinečné místo kousek od města.


Ostrov Donausel se dá velice snadno dojet, když pojedete do Vídně ze směru od Brna pořád rovně po hlavní silnici, až narazíte na most přes Dunaj. Podél ostrova se dá lehce a zdarma zaparkovat, obout brusle a vyrazit na úzké a krásným asfaltem poseté cesty, kam mohou pouze cyklisté a in-linisté.



V obvodu má ostrov kolem 40km, takže objet ho úplně celý snad ani nelze za jeden den. Ostrov je propojen několika mosty, takže se dá na mnoha místech přejet na druhou stranu a zkrátit si tak cestu. Na ostrov je zavedeno již i metro, ostrov má svoje vlastní pláže, vlastní zóny (nudisté, dětská zóna, nebo grill zóna), dokonce i vlastní festival, který se koná pravidelně každé léto. Podél celého ostrova jsou různé obchůdky na občerstvení, toalety zdarma, anebo dokonce stanice první pomoci. Dají se tu najít opravdu lidé nejrůznějších národností, ale velice často tady narazíte právě na Čechy...


Ubytování ve Vídni


Narazil jsem na internetu na vskutku cenově i vybaveností zajímavé ubytování a to Hotel in Hernals, který je na tom s dostupností na metro i dojezdností autem velice dobře.


Adresa pro podrobnější info je zde: http://www.a-wien.com/cz/hotel-in-hernals


Každopádně hned na recepci mě zarazil velice příjemný Slovák, který na nás nevím jak poznal, že jsme z Čech :-)



V ceně ubytování byla i snídaně formou bufetu, pokoj krásný, luxusní, snídaně bohatá, prostě mohu jen doporučit. Cena na rozdíl od ostatních se dá srovnat s českými hotely, takže opravdu není nad čím váhat.


Vzhůru do města


Hned po příjezdu do centra jsem zamířil do městského parku, kde je nejen spoustu zeleně, udržovaných ploch, půjčoven kol, soch známých umělců atd., ale jeho cesty vedou až k Vídeňskému koncertnímu domu, kde se zrovna scházeli lidé na nějaké Mozartovo dílo spojené s obrovskou večeří.



Po cestě při hledání Belvederu jsem narazil také na spoustu dalších známých a krásných domů v centru města a také na Schwanzerbergský palác, který připomínal spíše velkou nedobytnou pevnost. Belveder jsem ten večer už nenašel. Bylo načase se odreagovat a odpočinout si po náročném dni. Kde jinde, než v Prateru? :-)



Místo spousty atrakcí krom světoznámého Vídeňského kola. Je zde také spoustu horských drách, kolotočů, kamikaze atrakcí anebo katapultů, ze kterých se mnohým nejen tajil dech. A taky nekonečný zástup stánkařů s nejrůznějšími atrakcemi. S českou poutí se to prostě nedá ani v nejmenším srovnávat. Už ve Stockholmu jsem poznal, co to znamená pořádné zábavní centrum a Prater mě v tom jen utvrdil, že se máme ještě hodně co učit.


Po celém dni je potřeba se taky pořádně a dobře najíst, po cestě do hotelu jsem už skoro padal hladem, ale potom jsem přece jen v půl 11 večer narazil na otevřenou restauraci... No, grillmix určený pro 2 je opravdu spíš pro 4 :-)



Schönbrun


Hned zrána jsem se vydal do královského paláce, kde již netrpělivě popocházelo několik stovek turistů. Jedná se o největší zámecký komplex v Rakousku s obrovským francouzským parkem, se zahradami podobnými světoznámému pařížskému Versailles. Schönbrun byl letní sídlo pro Marii Terezii a Františka Josefa I. Palác má snad nekonečně mnoho pokojů, je zde k vidění výstava kočárů, bludiště, je zde také nejstarší zoologická zahrada na světě (narodila se zde první panda přirozenou cestou), která mě však odradila na první pohled svoji cenou. Procházka po tomto komplexu je však nádherný zážitek, snad každý, kdo do Vídně zavítá sem má v úmyslu zajít. Možná proto je tu také k slyšení na každém roku čeština :-).



Hned pohledem přes nádherné parky před palácem lze na kopci zahlédnout altán Gloriette, v dnešní době je zde kavárna s překrásným výhledem na celý komplex a na Vídeň v pozadí.



Procházka po parku a celém komplexu, a to nepočítám jakýkoliv vstup dovnitř do paláce, do zoo anebo do žádného skleníku nebo na nějakou výstavu, zabere téměř celé dopoledne.


Belvedere

Po Schönbrunu se jedná o druhý největší palácový komplex ve Vídni, v současné době ukrývá galerijní sbírky rakouských umělců.



Tento zámek je situován již daleko více k centru města, snad i proto má dalekou menší rozlohu, ale i přesto má pěkné zahrady s příjemným okolím.


Hofburg


Sídlo rakouské vládnoucí dynastie, směsice prvků dodávané svými majiteli již od 13. století. Místo, kde jsou uloženy rakouské korunovační klenoty.


Albertina


Po cestě k samotnému centru města dojdete k Albertině, tedy obrovské galerii, kde v této době byla výstava Impresionistů, kde se dali najít díla slavných autorů, jako např. Manet, Monet, Renoire, Gogh.


Hotel Sacher


Naproti galerii stojí impozantní hotel Sacher, který je opravdovým klenotem. Lze zde najít jedno z nejluxusnějších a také nejdražších ubytování ve střední Evropě. V jeho přízemí je několik opravdu DRAHÝCH :-) kaváren a mimo jiné také prodejna, kde se v několika velikostech a tvarech prodává světoznámý a jedinečný Sachrův dort. Pro našince pro představu dort lze pořídit za 15 Eur.



Za hotelem se táhne také dlouhá pěší zóna, hlavní třída, kde se snaží o umění různí umělci, ať už lidé převlečení za různé sochy, pantomimisté a nebo malíři ze sprejů. Jsou tu ale také žebráci anebo kejklíři, kteří se snaží ukázat na hře s kuličkou, jak je snadné si vydělat a potom oberou turisty o všechny peníze.



Shrnutí výletu do Vídně? Pěkné město se spoustou možností využití volného času, zajímavá kultura, příjemní lidé, výborná dopravní infrastruktura. Jen upozornění, bez navigace bych byl asi ztracen :-)


Hodnocení: 7 z 10


bottom of page