top of page

Švédsko 2009 - Stockholm - město 14ti ostrovů



Město mnoho neopěvované, světově a mediálně příliš nepropagované, o to však lépe situované, turisty nepřeplněné a krásné - to je Stockholm. Severské země byli vždy mým lákadlem, proto se tam také poslední 3 roky vypravuju rok co rok. V létě tu není takové teplo, je tu krásná příroda a hlavně výjimečně vyspělá společnost. Možnost povídat si anglicky prakticky kdykoliv a s kýmkoliv, ochota místních obyvatel a jejich vytříbený styl chování, to je to, co dokážu na severských zemích velice ocenit.




Na cestu jsem si nezvolil jako předchozí rok dlouhou poznávací 22 hodinovou cestu žlutým klimatizovaným autobusem za 2.000,- Kč, ale let s Ryanair z Wroclavi přímo na letiště Skavsta do Švédska za 10 EUR se všemi poplatky. Cesta trvala cca hodinu a půl + jednou tolik cesta do Wroclavi a hodinku z letiště do centra Stockholmu s místním kyvadlovým autobusem, jehož cena byla přijatelná, nebo alespoň rozhodně přijatelnější než cena z Torpu do Osla v Norsku.



Hned po výstupu na Central station ve Stockholmu jsem vtáhnut do děje tohoto města. Je tu spoustu lidí, jako asi všude, ale většinou jsou to místní, kteří se zde umí pohybovat a tak si tu člověk může zezačátku připadat trošku ztraceně. Po prvních minutách zorientování se jsem na prvních informacích ještě na infocentru na nádraží sbalil mapu města, která je k dispozici snad skoro všude a samozřejmě zdarma. Na ní jsou krásně a přehledně vyznačeny různé památky a zajímavá místa, důležité ulice a zastávky a stanice metra, které tu jezdí i nad zemí. Vydal jsem se na cestu do hostelu, kde bych měl být následující 3 dny ubytovaný.



Cestou člověk už začíná poznávat město a zjišťovat, že to centrum asi zase tak velké nebude. Průchodem několika typicky úzkými uličkami se najednou před člověkem zjeví nějaká významná památka, muzeum anebo jinak turisticky zajímavé místo. Dá se tu chodit opravdu přes celé centrum pěšky, záleží na každém, kolik toho chce vidět. Já zjistil, že nejvíc toho lze opravdu zvládnout pěšky, snad až na výjimky, které jsou položeny na kraji města (TV Tower) anebo na nějakém z ostrovů dále od centra, na kterých je vlastně celý Stockholm vystavěn (Vasa museum).



Vasa museum je vlastně jakási perla Stockholmu, není snad nikdo, kdo by tu byl a nenavštívil toto místo. Proto to tu i tak rušně vypadá, nejlépe se tu ukázat hned ráno. Vevnitř na nás čeká opravdu veliká loď :-). (znalcům se omlouvám za ten výraz bez jakéhokoliv dalšího komentáře)



Za návštěvu určitě stojí i nedaleký skanzen, kde je mnoho tradičních domů a v nich v reálu ukazují místní dobově oblečení lidé řemesla, která byla ve Švédsku tradičními již před několika sty let.



Po cestě zde dále již od brány skanzenu jde vidět zábavní centrum, kde se vydovádí opravdu každý. Je to taková obdoba vídeňského Práteru, je zde mnoho atrakcí adrenalinového i klidnějšího vyžití, mnoho stánku s různými dobrotami, strašidelné hrady, horské dráhy, atd.



Vedle zábavního parku je Aquaria muzeum a tak další zastávkou na uklidnění může být právě procházka vodním světem anebo o kousek dál, zejména pro mladší generace, muzeum Junibacken, kde jsou vystavěné pohádkové postavy, spoustu hraček, dokonce se zde můžete svést ve vláčku, který projede dlouhou cestu, po které se odehrává úžasná pohádka. Opravdu doporučuji, zejména s dětmi. Pohádka je k dispozici tuším v 5 světových jazycích.



Téměř ze všech ostrovních míst při pobřeží jsou nádherné výhledy na město.



Dobrým nápadem je ale v případě vlastnictví Visitors Card, kde je MHD zdarma, zajet si na TV Tower za městem, kde je pohled na celý Stockholm opravdu úžasný.



Jistě dobrou zastávkou je také vychytat střídání stráží, které je každý den ve 12. Je teda potřeba vyzvednout, že svým početným obsazením, doprovodem živé muziky atd. je to daleko větší show, než u nás, v Norsku, v Londýně anebo v Rakousku. Lépe řečeno toto bylo asi zatím nejzajímavější střídání, co jsem viděl.



Jakousi turistickou povinností je také navštívit City Hall, kde lze nejen vidět spoustu muzejních kousků, kanceláře a zasedací místnosti vlády, ale dá se také vyjít na věž, ze které je dobrý výhled na celé město okolo.



Stockholm je ale především také klidné město plné zeleně a parků, možností rekreačního vyžití ať na vodě, tak na souši. Lidé zde mají možnost využít relaxační zóny anebo různé atrakce.



V porovnání s norským Oslem je tu podle mě daleko větší klid a pohoda, lidé jsou tu většinou místní a uctivě se chovají k veškerým turistům. V Oslu je spoustu přistěhovalců a přece jen ta europeizace tu je vidět o mnoho více. Proto kdybych si měl vybrat znovu mezi těmito dvěma, rozhodně volím Stockholm.


S letenkami do této a dalších destinací vám rád osobně pomůžu v rámci mých hledačských schopností :-) Více informací ZDE.


Nebo máte zájem pro sebe, svoje známé, rodinu anebo zájmové sdružení o přednášku? Tato a další země jsou v naší nabídce přednášek na www.volaniprirody.cz.


Hodnocení: 7 z 10


Úroveň angličtiny: 9 z 10



bottom of page