top of page

Norsko 2010 - Oslo - Boží planina



Oslo je hlavní křižovatkou tras v Norsku, hlavním přístavním městem a hlavním turistickým místem. Zejména proto je tu také centrum všeho dění, včetně cíle mnoha přistěhovalců. To lze poznat téměř jako v Londýně na každém rohu, kde jsou různé pro nás nezvyklé etniky od klasických černochů, přes muslimy, Indy a další různé kultury. Je to země velmi vyspělá, její HDP je pro nás velkým vzorem a zatím současně také utopií. Jejich ceny i platy jsou zhruba stejné jako u nás, jen ten kurz vychází cca 3,2,- Kč/NOK :-)











Takže on ten chleba tady stojí 26 NOKů taky, akorát si to člověk musí v hlavě vynásobit. Anebo na druhou stranu občas lepší nepřepočítávat. Je tu drahé všechno. Hlavně ubytování. Jedna noc v hostelu přijde v přepočtu cca na 700-1000,- Kč na osobu. V případě soukromého 4 lůžka jako v našem případě to vyjde ještě na něco málo více. Nutno podotknout, že životní úroveň a stejně tak také úroveň ubytování je zde nadprůměrná. I ten nejlevnější hostel leží na skvělém místě, kam se dá lehce dojít pěšky, má alespoň na recepci WiFi a na pokoji sprchu, záchod a co je v těchto drahých zemích nejlepší, tak také kuchyňku se sporákem a ledničkou!



Začněme ale popořádku. Nejrychlejší a pro mě nejvhodnější a nejlevnější dopravou do Norska je trasa Wroclav - Oslo Torp, kde se dají sehnat letenky např. i za přijatelné 4 PLN, jako v mém případě :-) O to tužší je potom probuzení, když přistanete v Norsku a za zpáteční autobus do centra dáte 360 NOKů. Ale nedá se nic dělat, levnějších alternativ když nepočítám 15 hodin chůze anebo stopování na dálnici moc není. Ještě jedna alternativa mě napadá - Norové jsou hodní a ochotní, často vozí své blízké na letiště, namísto aby je posadili na autobus (ono to taky cenově vyjde nastejno), tak proč se nezkusit přidat že? Uvidíme, za pár týdnů vyzkouším a jistě o tom padne zmínka...



Po příjezdu na Central bus station čeká na přítomné pohled na obrovské mrakodrapy, z nichž jedním nejbližším je jeden z nejluxusnějších hotelů v Evropě, Radisson BLUE. Při jakémkoliv dalším kroku našince zaujmout a zároveň i vrtají hlavou 2 červení panáčci na přechodech... Zajímavé, nepochopitelné... :-)



Dá se říct pár metrů od nádraží, když teda dobře vyjdete jedním z několika východů na různé světové strany, začíná slavná dlouhá ulice Karl Johanns Gate, která končí až u Královského paláce, kde číhají stráže a za nímž je velký park, na který potom navazují luxusní vilové čtvrtě a velvyslanectví.



Dojdeme-li ještě dále, skrývá se tu snad nejznámější turisticky atraktivní památka - Vigeland Park, kde procházíte okolo 212 různých soch, vytvořených Gustavem Vigelandem. Po průchodu téměř 850m dlouhým parkem dojdete k monolitu, což je spletenec více než 100 těl vytesaných z jednoho kusu žuly o hmotnosti několika stovek tun.



Další velmi ve světě známou zajímavostí je místní opera, vystavěná vlastně na vodě v přístavišti. Letos dokonce naproti opeře na pontonech stojí i jeviště, na kterém se odehrávají různé hry a koncerty.



Rozhodně stojí za to uprchnout i z města, např. na Holmenkolen, což je skokanský můstek a teď vlastně již skoro dobudovaný sportovní areál, kde se v únoru 2011 bude konat Mistrovství světa. Je odsud nádherný výhled na celé Oslo a okolí, jezdí sem autobusy, ale lze se sem dostat i pěšky za nějakou tu hodinku, jako v našem případě :-).



V Oslu je také pěkná kolonáda okolo moře, na které je velké množství stánků se zmrzlinami, občerstvením, obchůdky a restaurace. Kolonáda se táhne od přístavu od Radnice až několik kilometrů dále do dalšího přístavu pro malé lodě, kde končí v zátoce, kterou lze projít na poloostrov, na kterém jsou muzea a palác s korunovačními klenoty.



Na začátku kolonády kromě zastávky lodí, které přepravují za ceny běžné MHD turisty na protější poloostrov je naproti také Nobel Peace Museum a nedaleko také již zmiňovaná radnice, kam se dá v případě vedra anebo deště lehce vejít a příjemně posedět :-).



Oslo jako město není velké a dá se projít pěšky. Je tu spoustu muzeí a v případě zakoupení Oslo Pass se i hodí sem zajít. Tyto muzea mě ale moc nezajímali, byl jsem se kouknout do Historical Museum a National Museum, které jsou vedle sebe a oboje mají snad jako jediné vstup zdarma. Na příští cestě do Osla zvolím vycházku do lesů a na jezera za městem, ale o tom až příště za několik týdnů :-).


S letenkami do této a dalších destinací vám rád osobně pomůžu v rámci mých hledačských schopností :-). Více informací ZDE.


Nebo máte zájem pro sebe, svoje známé, rodinu anebo zájmové sdružení o přednášku? Tato a další země jsou v naší nabídce přednášek na www.volaniprirody.cz.


Hodnocení: 7 z 10


Úroveň angličtiny: 9 z 10


bottom of page