top of page

Ibiza 2011 - Ostrov střepů - aneb kde je konec batohu mému



Až zde jsem poznal staré známé pořekadlo, že cigáni nekradou, jen přemisťujou :-) Ono na co taky krást auto na ostrově že :-). Ale o tom až později, zkusme začít nějak pozitivně. Vždyť myšlenka pobytu na Ibize byla celkem zajímavá a na první pohled nezávadná.


Únor, je zase po roce čas utéct někam do tepla a při tradičních akcích od nízkonákladových leteckých společností to snad ani jinak nejde. Jen si vybrat. Ibiza byla při ostatních možnostech, kam pokračovat z Milána, jasná volba. I když za 6 Eur tam byly ještě Paříž, Malta - ale s jedním přestupem navíc, Brusel, Sicílie, Sardinie atd.



No nakonec proč ne. U nás sníh, tady sluníčko a přes den kolem 18 stupňů. Ideální teplota na tričko pro mě. Ale bylo vidět, že vítr je ještě studený. Možná je to ale taky tím, že jsem zrovna vychytal období, kdy ukazovali v televizi nějaký drobný hurikán na jihu Španělska a sněhové bouře na severu Španělska a jihu Itálie. No, ale i to se dalo přežít a bylo celkem příjemně. Ne na tričko, ale příjemně.


Ibiza je letní sídlo spousty anglánů, je tu ráj DJ s mnoha letovisky a hotely, ale mimo sezonu je tu klid a pohoda, turistů minimum, polovina letadla byli beztak Češi, co s námi letěli už do Milána :-). V zimě je tu až o 80% levnější ubytování, ale je to asi i díky tomu, že většina hotelů a letovisek má úplně zavřeno a město večer vypadá se zavřenými obchody a na zimu zabedněnými výlohami jako město duchů, bez lidí, bez světel, hluku a všeho, co zřejmě všichni tak milují.


Na letišti půjčuju auto, které stálo taky asi 1.000,- Kč na ty 3 dny, co tu budu a vyrážím po mapě, kterou jsem dostal po dálnici do prvního města po ruce, tedy do hlavního města Eivisa (Ibiza). Hned po příjezdu mezi všema lidmi jsem si to zase rozmyslel a projel městem dál, směrem okolo ostrova k mnoha osamoceným malým plážím, které se táhnou po celé východní straně ostrova.



Baleárské ostrovy se skládají ze 4 největších ostrovů (Mallorca, Menorca, Ibiza a Formentera). Poslední ze jmenovaných jde vidět z Ibizy a je oblíbeným místem, kam vyjíždí turisté na lodi, která sem několikrát denně má namířeno.



Celé východní pobřeží je poseto mnoha plážemi s letovisky i bez nich, větší i menší, některé krásně opuštěné, kam se většinou dá zajet jen autem, ale pěší turisti z letovisek se sem už nedostanou. Severní strana ostrova má také svoje kouzlo, sice tu pláže moc nejsou, ale místo toho tu je mnoho krásných skalnatých útesů, ze kterých se dá koukat na moře, poslouchat jeho hřmění a v klidu relaxovat.



Po cestě okolo ostrova, který je skutečně velmi malý a cesta ze severního cípu ostrova zpátky na jih do hlavního města je něco kolem 50km a za hodinku jste schopni procestovat napříč ostrovem. Po cestě je také značeno několik zajímavých míst, které lze navštívit. Problém je tu jeden zásadní, o kterém jsme do té doby neměli moc potuchy - je nutné někde zaparkovat auto a odejít od něj pár set metrů na danou zajímavost. A zde se vracím k mojí první větě z příspěvku. Nedoporučuju nechávat v autě cokoliv. Místní nenechavci (říkejme jim cigáni), jsou natolik obratní a pozorní, že během půl hodiny dokážou připravit problémů i na několik měsíců. Nám naštěstí ukradli "jen" batohy, ve kterých jsme měli spacáky, oblečení, jeden mobil a letenky zpátky :-) Doklady a foťák jsme měli naštěstí u sebe. Možná je to jen šikovná parta lidí, kteří zároveň udělali zbohatlíkem místní servis, který se specializuje na výměnu skel v autech, zejména potom zadních :-) Každopádně v autopůjčovně, kde jsem byl po necelých 24 hodinách auto vyměnit, mi řekli, že to tam je normální a většina lidí si okno připojistí za 40 Eur, což mi samozřejmě taky nabízela. Nové okno stálo 130 Eur.



Po této zkušenosti jsem vyrazil na další část ostrova, kde jsem skončil, tedy na západní část. Přitom jsem si už začal všímat, že rozbitá okýnka jsou skutečně všude na všech parkovištích, někde i několik vrstev na sobě anebo míst vedle sebe. Od té doby jsem se od auta skutečně nehnul na víc, než na dohled. I na nejvyšší kopec Ibizy jsem zodpovědně vyjel autem.



Při posledním večeru na Ibize jsme se rozhodli dle průvodce zajet na jihozápadní cíp ostrova, kde je krásný výhled na přilehlé malé ostrůvky. Po cestě jsme potkali naše nové kamarády ze Slovenska, které jsme už s sebou svezli na začátku z letiště do hlavního města, oni však jako správní mladí pionýři mezitím za ty 3 dny stihli ještě letět do Madridu a zpět. S těmi jsme zamířili na jednu známou věž na pobřeží, kde jsme se na střídačku vyměnili při hlídání auta, nechali jsme kamarády na věži, kde se hodlali vykoupat v moři a přespat a vyrazili zpět do hostelu v Saint Antoni, kde jsme měli luxusní ubytování v rodinném hostelu, se snídaní, vlastní koupelnou, televizí, klimatizací, bazénem, WiFi internetem atd. za 8 Eur/noc. Vřele doporučuju, hostel se jmenoval Tarba a je v centru Saint Anton.



Zde je ukázka letovisek, kde musí být v létě asi moooooc lidí :-)



Poslední den jsme věnovali hlavnímu městu a procházku po něm, výlet na místní Castle, který se rekonstruoval, ale na hradby se vejít dalo. Odsud je pěkný výhled na celé město, přístav, moře, ostrůvky, pláže...



Ibiza je zajímavý pěkný ostrov, lidé tu vypadají celkem v pohodě, jen naše zkušenosti nám tuto radost z výletu trošku zkazili. No uvidíme příště, za měsíc nás čeká Mallorca, další zkouška, co za zkušenosti jsme si z Ibizy odnesli :-).


S letenkami do této a dalších destinací vám rád osobně pomůžu v rámci mých hledačských schopností :-) Více informací ZDE.


Nebo máte zájem pro sebe, svoje známé, rodinu anebo zájmové sdružení o přednášku? Tato a další země jsou v naší nabídce přednášek na www.volaniprirody.cz.


Hodnocení: 6 z 10


Úroveň angličtiny: 7 z 10

bottom of page