top of page

Čína 2011 - Peking - máme se co učit...



Čína, to je kus světa, kam mnozí nikdy ani nezavítají. Každodenně jsme s ní však nepřímo v kontaktu. Nejen díky tomu, že naprosto ovládá průmysl celého světa díky bezkonkurenčním cenám výrobků dovážené ve velkém do všech zemí, ale také počtem obyvatel (1. na světě, více než miliarda a 300 milionů), rozlohou (4. na světě) anebo úmysly do budoucna. Již nyní je např. Čína největším producentem vzácných kovů na světě, z nichž se vyrábí např. počítače, mobily, apod. Čína postupně směřuje k tomu, aby mohla ovládat celý svět.



Nejjednodušeji se lze dostat do Číny samozřejmě letadlem, koncem srpna 2011 byly dokonce letenky z ČR za 6.500 Kč za zpáteční let. Nejzajímavější mi to však přišlo jako pokračování vlakem z Ruska, přes Mongolsko, až do Pekingu, který je z celé Číny prý nejzajímavější a nejturističtější.


Je tu např. Zakázané město, viz fotky výše, kam dříve vůbec normální člověk nemohl vstoupit. Dnes jsou tu desetitisíce turistů denně. Je to obrovský prostor se shlukem budov, kde je prý dohromady 9998 pokojů.



Každý, kdo už sem jede, tak také nesmí zapomenout navštívit Velkou čínskou zeď. Každý trošku znalý ale doporučí nechodit na nejznámější turisticky přístupný úsek - Badaling. Na této zdi přes 6000 km dlouhé jsou poblíž Pekingu (asi 60-80 km) zpřístupněné 4 nebo 5 úseků. Jezdí sem cestovky, taxíky, mikrobusy, ale i linkové autobusy, od který vás budou místní zrazovat, že tam jedou 2 hodiny. Možná ano, ale za desetinu ceny. Zážitek jít sem je určitě nezapomenutelný, jen ho trošku kazí ta lanovka pro líné turisty a bobová dráha pro ještě línější. Nejkrásnější místa jsou dle mého ale ta neopravená, která jdou nejlépe na protilehlých horách vidět z míst, která jsou za značkou zákaz vstupu. Takže Češi, hurá na výlet :-).



Určitě doporučuju v Pekingu se zajít podívat na Ptačí hnízdo, nový olympijský stadion, postavený kvůli olympijským hrám v roce 2008. Je tu kvůli těmto stadionům vybudováno metro, hned vedle sebe udělána obrovská pěší zóna s mnoha stánky, jídelnou, okolo jsou další stadiony, na box, plavání, apod.


Dalším nejznámějším místem, které denně v sezoně navštíví téměř 200.000 lidí denně je Letní palác (Summer palace), kde je mnoho klidných míst, parků, jezero s možností zapůjčení loďky anebo šlapadla, chrámy, kultura, apod.



Za vidění určitě stojí pekingská ZOO, kde lze tuším v jako jediné ZOO na světě spatřit vymírající Pandu Velkou. Krom toho tu je mnoho dalších zvířat, obrovské akvárium s kosatkou, mě zejména uchvátil pavilon s plazy, kde mají na to, co jsem kdy viděl, největší sbírku plazů. Jen je škoda, že za některé pavilony (panda, akvárium, apod.) chtějí další dodatečné vstupné (nutno podotknout, že asi tak 1 EUR, takže velmi levné, ostatně jako všude jinde v Číně).


Při svítání a soumraku (jindy je náměstí uzavřeno) stojí za to vydat se na vyvěšování a svěšování vlajky na největší náměstí na světě - Tianmen, které bývalý císař nechal ještě zvětšit, aby se zde vešlo 1 milion lidí.



Čína je velmi otevřená, lidé jsou tu komunikativní a komunismus naprosto nevnímají. Všichni shodně říkají, že jej tu vítají zejména díky zajištění bezpečí jejich dětí. Což je tedy pravda, v noci jsem se zde cítil mnohokrát bezpečněji (a to v malých odlehlých, temných uličkách), než třeba v Bruselu anebo jinde v Evropě (snad kromě Islandu). Za jakýkoliv problém tu totiž může záškodník dostat trest smrti.


Bohužel pro nás, nedomluvíme se tu moc anglicky. Snad jen na tržnicích určených přímo pro turisty, kde je nutno stejně jako jinde v Číně, velmi razantně smlouvat. Velmi razantně, tím myslím např. tričko s nápisem Beijing ze 185 yuanů na 20, čínské hůlky za 65 za balení na 20 za 4 balení, apod. :-)


Peking je zajímavé a lidnaté město. Určitě to mělo svoje kouzlo, jen těch 30 milionů lidí mě dost znechutilo některé procházky a jízdy metrem.


Do Číny se dá letět mnoha způsoby a akční letenky začínají už od 6 tisíc.


S letenkami do této a dalších destinací vám rád osobně pomůžu v rámci mých hledačských schopností :-) Více informací ZDE.


Nebo máte zájem pro sebe, svoje známé, rodinu anebo zájmové sdružení o přednášku? Tato a další země jsou v naší nabídce přednášek na www.volaniprirody.cz.


Hodnocení: 8 z 10


Úroveň angličtiny: 5 z 10


bottom of page