top of page

Francie 2012 - Paříž trošku po našem



Paříž mě nikdy moc nelákala a vždycky jsem se snažil jí spíše vyhýbat. Je to docela velké město, dost lidí, dost imigrantů, dost draho, žádná příroda, samé město a jen památky, jejichž obdivovatelem se možná stanu v důchodovém věku, bohužel asi ne teď. Nicméně nakonec celkem mile překvapila.


Proč tedy zrovna Paříž? Byla holt po cestě :-) Odlet na další cestu směrem do Malajsie a na Nový Zéland, byl díky posledním letům s AirAsia do Evropy, nastaven právě na Paříž a jelikož z Bratislavy se tam dá dostat za 12 EUR, není co řešit. A když se k tomu připojí ještě bezva parta kamarádů (děkujeme Peťulince a Ráďovi za skvělou společnost :-)), tak je všude fajn.


Jeli jsme tedy o pár dní dopředu, 27. ledna, abychom si stihnuli trošku to město prohlédnout. Na zahradách jsme nebyli, ono tam asi ani není teď co moc hledat, ale zato jsme se byli ohřát v klasických povinných památkách, jako Louvre, Notre Dame, Vítězný oblouk, Pantheon a samozřejmě Eiffelovka. Ta byla taky mimochodem jediná památka či atrakce, co jsme platili - letos a snad i do budoucna má totiž Paříž akci, kde obyvatelé EU do 26 let mají vstupy po předložení občanky všude zadarmo.


Louvre byl fajn, jen dost velký na to, aby se to dalo všechno za jeden celý den stihnout. Je to rozděleno na 3 části, ale po chvilce už člověk ani nevnímá, kolik tam toho je. Ještě jednu věc jsem si odnesl z Louvre - Mona Lisa je fakt dost malej obrázek :-)


Zato fronta u Eiffelovky byla fakt mocná a to jsme tam byli ráno. V poledne už byla dvojnásobná.


I Vítězný oblouk je super, nahoře je pěkný výhled na hlavní známou ulici Champs-Elysées - ono tam teda nic není, krom pár obchodů :-) a kolem něj je fakt dost super kruháč, je sranda shora sledovat, jak tam krouží auta v několika pruzích vedle sebe a nesrazí se... Snad jen občas... Když tam přijede nějakej Čech :-)


No, to je ve zkratce k Paříži vše, já na ty památky fakt moc nejsem :-) Vzhůru na letiště Orly směr Kuala Lumpur ;-) Jo a nezapomeňte, že do Malajsie sice není třeba vízum, ale platnost pasu musí být nejméně 6 měsíců před jeho skončením platnosti. Fakt na to dbají a dočasný pas (když ztratíte před cestou a necháte si udělat do dvou dnů nový) nestačí a nemusí vás tam vůbec vpustit... My to naštěstí nějak ukecali a štěstí stálo při nás.


Paříž jako město mile překvapilo, příjemné, klidné, staré město, památky, pěkné budovy, mrakodrapy stranou a jen na jednom místě. Dost se tam mění k lepšímu, řekl bych. I ta angličtina tam :-)


Létá sem hned několik přímých low-costových linek z Prahy, Bratislavy, Katowic a dalších měst.


S letenkami do této a dalších destinací vám rád osobně pomůžu v rámci mých hledačských schopností :-) Více informací ZDE.


Nebo máte zájem pro sebe, svoje známé, rodinu anebo zájmové sdružení o přednášku? Tato a další země jsou v naší nabídce přednášek na www.volaniprirody.cz.


Hodnocení: 7 z 10


Úroveň angličtiny: 7 z 10


bottom of page