top of page

Kypr 2012 - je libo grill párty?




Stačí sednout do letadla a člověk se za necelé 4 hodiny octne najednou v Asii, přestože Kypr patří do Evropské Unie a platí se zde eurem. Není tomu dávno, co tu ještě na turisty příliš zvyklí nebyli. Nyní však jakoby si v době pokojů po dlouhých bojích severní turecké části a jižní kyperské části místní uvědomili, že peníze nechodí jen z Evropské unie, ale také od turistů.


Najednou začali vehementně stavět nové hotely a ubytovací zařízení, opravovat silnice, udržovat pláže a turistická letoviska. Myslím, že zanedlouho bude Kypr skutečně velmi oblíbenou destinací pro Evropany, kteří touží po teple i v době jara a podzimu, na což většinou méně vzdálené ostrovy jako Mallorca anebo Ibiza příliš nestačí.


Nicméně už nyní je tato země docela vyspělá (soudě podle počtu McDonaldů v zemi - dle mapy minimálně 20). Ostrov je to maličký, tedy větší, než Ibiza, nicméně míst, kam se podívat anebo kde strávit třeba týden dovolené je tu docela dost. Na to, že země má 1,1 milionu obyvatel je docela obydlená, dá se říct, že i v horách jsou malé vesničky, kde jsou malé obchůdky a dá se tu něco sehnat. Soudím tedy jen dle jižní části ostrova, do turecké části s půjčeným autem bohužel nelze jet. Přejít pěšky ano, ale jen v oficiálních místech, tedy přes hraniční přechod, jinak je turista posouzen jako ilegální imigrant do země.


Auto se tu dá půjčit na 4 dny za nějakých 40 EUR, což je celkem v pohodě, benzín je tu ještě o trošku levnější, než u nás. My měli Chevrolet Spark, což je pěkné autíčko z reklamy na zvířátka, nicméně pro 4 lidi celkem těsné, nalízat já jako řidič jsem musel speciální pavoučí technikou a o kufru (teda spíš prostoru pro piknikový košík) ani nemluvě.


Kdo si chce půjčovat auto na Kypru, měl by také vědět, kam chce jet, protože naším nápadem utéct z vedra do hor jsme sice byli nadšení, nicméně naše miniauto už tolik ne. A cesty v horách opravdu stojí za to, zvlášť když ztratí asfaltový povrch. To už je potom na 4x4. Další doporučení je nekoukat na ty ústřižky map, co autopůjčovny nechávají v autech, stejně se v tom nedá vyznat. Nejvíc nám pomohlo se zastavit právě na McDonaldu a tam rozdávají mapy Kypru krásné, přehledné, na jedné A3. Trošku zvláštní, nicméně moc nám mapa pomohla.


Přistáli jsme v Larnace, druhém největším městě Kypru (Ryanair létá za pár korun ještě do dalšího města, Paphosu, na druhé straně ostrova - na západě). Půjčili auto na letišti, zajeli kousek pár km nakoupit do Intersparu a vykoupat se do moře. Potom na dálnici, pro mapu a rychle v tom vedru do hor. Koho by taky napadlo koncem června jezdit do takových destinací. Mě už teda nikdy. 36-38 ve stínu je už i na mě moc. Takže rychle do hor, doporučuji národní park Trodos, je to do kopce, ale je tam chládek a pár stezek na vycházky. Dá se to celé projet horama až na severozápad do Kato Pyrgos, tedy kolem tureckých hranic, kde jsou vidět střílny a hlídací věže. Zajímavé, nicméně ke konci na západě cesta bez asfaltu, takže 30km trvá asi 2 hodiny v pěkném vedru. Potom cesta do Paphosu, na jih ostrova, kde je místo zrození božské Afrodité a kousek odtud místo lásky, které Afrodité posvětila s velmi známými kameny a krásnou pláží, viz výše.


Spaní v horách a na pláži v pohodě, pod širákem, žádná rosa, teplo ažaž, nikdo neprudil. Za 4 dny jsme stihli objet, co se dalo, a párkrát se vykoupat ve velmi teplém moři. Myslím, že si tu užije každý to, co hledá a to za celkem přijatelné ceny.


S letenkami do této a dalších destinací vám rád osobně pomůžu v rámci mých hledačských schopností :-) Více informací ZDE.


Nebo máte zájem pro sebe, svoje známé, rodinu anebo zájmové sdružení o přednášku? Tato a další země jsou v naší nabídce přednášek na www.volaniprirody.cz.


Hodnocení: 7 z 10


Úroveň angličtiny: 9 z 10 (nevzpomínám si, že by nám někdo nerozuměl)


bottom of page