top of page

Srbsko 2013 - Bělehrad a jeho tajemství



Pro mě tato návštěva opravdu drobným tajemstvím byla. Bylo to dobrodružství podpořené výhrou v Davis Cupu našich tenistů, pěkná procházka po staré části města, další vlastní zkušenost. Má mi Bělehrad co nabídnout? Jak dlouho tu lze asi tak strávit, jací budou místní lidé a jak jsou tu zvyklí na turisty? Dal jsem tomuto městu šanci a na chvíli se tu taky zastavil.


Netušil jsem, co od Srbů čekat, respektive jsem o nich nikdy neslyšel nic moc dobrého. Asi jejich bombardování ze strany NATO v roce 1999 kvůli jejich útoku na Kosovo hovoří nade vše. Země, kde je v lidech stále horká krev a údajně mají všichni doma ještě zbraně pro případ potřeby. Jde však vidět, že situace se tam uklidňuje.



Jsou tu vidět nějaké staré budovy, ale moc architektury tu člověk nenajde. Srbové se chtěli zbavit minulosti a tak zapomenout na nadvládu Turků. Srovnali se zemí většinu města a mnohdy tu tak nejsou vidět budovy starší 200 let.



Jedním ze známých kostelů v Bělehradě je i kostel Sv. Sávy. Ten je vidět už docela z dálky.



Také v Bělehradě je možné potkat se "pod koněm" a to na jejich hlavním Náměstí Republiky, ke kterému vede ulice Knížete Michala, která žije ve dne, ale hlavně v noci.



Nedaleko od centra je jedna z nejznámějších památek, kulturní a historický park Kalemagdan, s výhledem na soutok Dunaje a Sávy. Součástí parku je i nevelká, ale pěkná pevnost.



Krom pobočky ČSA hned na hlavní ulici mají v Bělehradu také pěkné muzeum Nikoly Tesly, kde to určitě stojí za návštěvu (když jsme na parkovišti hned před muzeem potkali auto s českou SPZ). Studentky fyziky tu ukazují nejrůznější divy fyziky a společně s krátkým videem je tu možné také si vyzkoušet stále funkční přístroj na přenos elektřiny vzduchem a zajímavý výklad, proč se to dodnes ve světě nepoužívá rozšířeně.



Najít tu můžeme také českou ambasádu, takže teď už snad jen, aby tu bylo více a více našich turistů, když už tu máme přímé letecké spojení do Prahy a také přímé vlakové spojení.



Na druhé straně řeky Sávy je tzv. Novy Beograd, kde rostou paneláky a průmyslové zóny, tam ale nejspíše mnoho lidí nezavítá, pokud nepůjde např. na zmiňovaný tenis. Celkově to tu dle mého na dlouhou chvíli není, ale pokud to budete mít po cestě, proč se tu nezastavit a nenačerpat vlastní zkušenosti.


S letenkami do této a dalších destinací vám rád osobně pomůžu v rámci mých hledačských schopností :-) Více informací ZDE.


Nebo máte zájem pro sebe, svoje známé, rodinu anebo zájmové sdružení o přednášku? Tato a další země jsou v naší nabídce přednášek na www.volaniprirody.cz.


Celkové hodnocení: 6 z 10


Úroveň angličtiny: 5 z 10


bottom of page