top of page

Dánsko 2013 - Kodaň - Přístav obchodníků



Není hektická, ani uspěchaná. Není živá, ani mrtvá. Není blízko, ani daleko. Faktem je, že je to krásné historické město s moderními prvky. Svět cyklistů a Hanse Christiana Andersena. Rozkládá se na dvou ostrovech a nedaleko od něj vede od roku 2000 gigantický most přes Öresund do švédského Malmö, o které Dánové přišli až v 17. století.



Většina lidí sem zavítá v létě, kdy může v klidu a pohodě obdivovat historickou krásu tohoto města. Ale ani v zimě to není k zahození, obzvlášť když je tu před Vánoci všechno pěkně nasvícené. Všude jde cítit taková správná, vánoční, severská atmosféra.



Určitě není nutné se zdržovat jen v samotném městě, už kousíček pěšky od centra je možné se dostat k renesančnímu zámku Rosenborg, postavený klasickým dánským stylem v roce 1606.



Asi nejznámějším symbolem Kodaně je socha malé mořské víly hned vedle přístavu. Socha je inspirovaná stejnojmenným příběhem od dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena. Nedaleko leží také Dánský královský palác Amalienborg.



Náměstí Grabrodretorv a nebo rušné Radniční náměstí (City Hall square) a pěší zóna Stroget.



V letních měsících je jistě velkou atrakcí i zábavní park Tivoli s velkým množstvím atrakcí.



Do Kodaně není nijak složité se dostat, dá se letět s nízkonákladovou společností z Katowic anebo Budapešti do švédského Malmö a poté přímým autobusem přímo do centra Kodaně. Nyní létá i přímý let z Prahy v cenách od 1000 Kč. Cenová úroveň ubytování, jídla i dalších služeb je tu ovšem vysoká, jako v ostatních severských státech, na což je potřeba se připravit.


S letenkami do této a dalších destinací vám rád osobně pomůžu v rámci mých hledačských schopností :-) Více informací ZDE.


Nebo máte zájem pro sebe, svoje známé, rodinu anebo zájmové sdružení o přednášku? Tato a další země jsou v naší nabídce přednášek na www.volaniprirody.cz.


Celkové hodnocení: 7 z 10


Úroveň angličtiny: 9 z 10


bottom of page