top of page

USA 2014 - Chicago - Větrné město



Třetí nejlidnatější město USA, ležící na pobřeží obrovského Michiganského jezera s téměř 10 miliony obyvatel. Město zvané Windy city (větrné město), ale občas také Polish city. Žije tu údajně kolem 2 milionů Poláků, což je v podstatě 20% obyvatelstva. Jsou tu celé čtvrti, obchody, lékaři či školky, vše v polštině. Občas je to tu nazýváno obecně jako město imigrantů a početné cizojazyčné skupiny anebo celé čtvrti jsou tu celkem běžnou záležitostí.



Pobřeží Michiganského jezera zvané Navy peer je 1010 metrů dlouhé a je oblíbeným místem pro vycházky a zábavu místních obyvatel. V centru jsou nejen obchody, ale také zábavní zařízení pro děti a samozřejmě spoustu fast foodů.



Je tu krásný výhled na jezero, ale také na město, respektive na jeho centrum s mrakodrapy v obchodní čtvrti, včetně chlouby městy - Willis Tower.



Pro návštěvu Chicaga jsme si díky letenkám za 150 EUR vybrali konec ledna, což by normálně nebyl zřejmě často zvolený termín klasických cestovatelů. Nám to nevadilo, alespoň nebude tolik turistů, říkali jsme si. Nicméně jsme zrovna vychytali ty největší mrazy, které letos v USA panovaly, takže -25 °C a sněhové bouře byly každý den běžnou záležitostí.



Ani to nás ale samozřejmě neodradilo od procházky po městě, resp. po Navy peer, nutností je navštívit obě chlouby města - obří fazoli a Willis Tower. Nicméně jsou tu i stinné stránky tohoto města. Samotní obyvatelé jezdí všude autem, protože se prostě ve městě necítí příliš bezpečně. Osobně jsme to nezkoušeli, ale pro nás z naší malé země je to velmi zvláštní pocit omezenosti.



Úžasné jsou americké návyky na jídlo, kdy na oběd dávají slevu oproti večeři, jelikož na obědy moc nechodí. Je tedy dost snadné si zajít na vydatný oběd bez omezení výběru jídla se samoobslužným systémem. Za pár dolarů se tak dá najíst k prasknutí.



A samozřejmě nemůže chybět ani zmrzlina a sladkosti. O výběru k pití raději ani nemluvím.



Willis Tower je druhá nejvyšší věž v USA (ano, panují tu obavy ohledně věže v New Yorku, kde se přou neustále kvůli anténě), celkově by to měla být čtvrtá, respektive pátá nejvyšší věž na světě. Vstupné je dost solidní, tedy na poměry USA je 19 USD docela dobrá cena, ale u nás by na takovou atrakci asi jen tak někdo nešel. Ale zase v porovnání s Burdž Chalífou v Dubaji je to opravdu celkem v pohodě.



Pohledy na město před západem jsou opravdu úchvatné a určitě to za to stojí. Atrakcí jsou také prosklené boxy, do kterých se dá vejít a vidět pod sebou tu výšku. Letos se objevila opět kauza, že sklo pod kýmsi prasklo a šlo tam o životy. Samozřejmě, že šlo jen o ochranné sklo, tedy první vrstvu, opravdové tvrzené sklo je opravdu neprolomitelné a v několika vrstvách pod sebou.



Jelikož Evropou se šířila také zmínka o tom, že Niagarské vodopády jsou opět po téměř 150 letech zamrzlé, další den jsme neváhali, půjčili auto a po dálnici se vydali na toto kouzelné místo. Nedávné zrušení víz do Kanady nám nahrávalo do karet, jelikož každý říká, že Niagarské vodopády z Kanadské strany jsou ještě mnohem hezčí. A měli pravdu. A když se k tomu ještě přidá nasvětlený led, je to něco úžasného.



Zpáteční cestou jsme jeli do Chicaga přes Kanadu, což bylo také zpestření. Nicméně je pravda, že v té neustávající sněhové vánici to byla opravdu dlouhá a náročná cesta, kterou snad jen kamioňáci nebrali jako nebezpečný důvod ke zpomalení.


S letenkami do této a dalších destinací vám rád osobně pomůžu v rámci mých hledačských schopností :-) Více informací ZDE.


Nebo máte zájem pro sebe, svoje známé, rodinu anebo zájmové sdružení o přednášku? Tato a další země jsou v naší nabídce přednášek na www.volaniprirody.cz.


Celkové hodnocení: 7 z 10


Úroveň angličtiny: 10 z 10


bottom of page