top of page

Dubaj 2014 - Klenot v poušti


Dubaj, to je megahit, který se poslední léta často a rád pouští do médií. Přitahuje pozornost několika svými nej a mnoho lidí vidí návštěvu tohoto místa jako něco naprosto úžasného, megalomanského, netradičního. Jiní sem jezdí nakupovat, dělat obchody, pracovat. A zbytek tudy jen projíždí, spíše tedy prolétává, abych byl přesnější. Dubaj je totiž jednou z největších dopravních uzlů na blízkém východě a zdejší letiště už je natolik vytížené, že přes všechny přístavby a úpravy je již nutné začít používat letiště další, které dříve sloužilo jen pro dopravní letadla. A když k tomu přidám ještě další mezinárodní letiště, které UAE mají, jako je Abu Dhabí a nebo Sharjah, už je to docela pořádný zájezd lidí, co tudy každý rok "protečou".

Dubaj jako město byla vystavena před nedávnem v poušti, ale během posledních 20 se toto místo neobyčejně mění (nutno podotknout, že za notné pomoci pilných dělníků z Indie, Pákistánu, Srí Lanky, Bangladéše a dalších chudých zemí, kteří jsou i na zdejší pracovní podmínky rádi za tuto možnost přivýdělku a lukrativního pracovního místa).

Ale zpět k zajímavostem Dubaje. Metro tu jezdí za levno, každou chvíli a klimatizované, takže netřeba asi přemýšlet, čím se kam dostat. K Hotelu Atlantis The Palm***** to je trošku složitější, s přestupem na tramvaj a speciální jednokolejku, ale taky se dá. Je dobré si koupit zpáteční jízdenku na tuto jednokolejku, jelikož pěšky zpátky cesta nevede, je tu jen tunel pro pěší uzavřen.

Další zajímavost v Dubaji je nejluxusnější hotel na světě Burdj Al-Alrab, kam se nedá bohužel jen tak bez konexí ani nahlédnout.

Samo sebou největší lákadla jsou Dubaj Mall a Sky of Emirates. Najdete tu ke koupení všechny nejluxusnější značky na světě, možnost si zalyžovat či zabruslit přímo v areálu nákupního centra.

Nejvyšší budova světa je zatím stále Burdj Khalifa, kam určitě doporučuji kupovat lístky dopředu přes internet na daný časový interval. Je to jednak o dost levnější a jednak se vyhnete velkým frontám a nebo čekání na volný termín. Pohled z vrchu je impozantní, téměř celé město je tu jako na dlani. Navíc po cestě k výtahu je tu mnoho zajímavých obrazů zachycujících výstavbu tohoto mrakodrapu, ale i celého města, jehož počátky se datují teprve k roku 1966.

Obecně je Dubaj samým nej a to je také důvod, proč sem jezdí tolik turistů z celého světa. Je to prestiž, kterou si město vybudovalo. Díky tomu zde chtějí sídlit také všechny celosvětové firmy a spirála pokračuje. Paradoxem tedy je, že toto město vůbec nežije z ropy, jako je tomu u jiných emirátů, ale především z turismu a obchodu.

S letenkami do této a dalších destinací vám rád osobně pomůžu v rámci mých hledačských schopností :-) Více informací ZDE.

Nebo máte zájem pro sebe, svoje známé, rodinu anebo zájmové sdružení o přednášku? Tato a další země jsou v naší nabídce přednášek na www.volaniprirody.cz.

Celkové hodnocení: 7 z 10

Úroveň angličtiny: 9 z 10

bottom of page