top of page

Irsko 2014 - takový obyčejný prodloužený víkend

Když se řekne Irsko...spoustu lidí sem jezdí za přírodou, za účelem studia jazyka, za starobylými kostely, kulturou. Někdo také za pravou irskou whiskey a nebo typickým pivem Guiness. My jsme sem jeli tentokráte...jen tak.

Začalo to tak...věrný spolucestovatel Martin musel činit svoji občanskou povinnost a doprovodit svoji sestru při stěhování ke studiu v Británii. A tak mi volal, co provedeme, když už tam bude. A už to bylo. Ono přeletět do Irska je dnes otázka 10 EUR. No a samozřejmě jet samotným se nám nechce. Dávám info na internet a za pár dní se nám ozývají dvě naprosto nebojácné (čti šílené a bláznivé) slečny, které by chtěly také někam vycestovat. No dobře, prý si nás nějak ověřovaly na internetu a měli jsme jedno setkání v Brně před odjezdem, tak proč nakonec ne.

Martin tedy letí jako předvoj se sestrou a po několika dnech se setkávám na letišti i s dámským osazenstvem - Silvou a Hančou. Pohodové, nadšené, mladé, začínající cestovatelky. Ještě neví, co je s náma čeká... No nic, letíme do Dublinu, půjčujeme auto, čekáme na Martinovo letadlo z Londýna a jedeme směr Severní Irsko, ať to vezmeme všechno pěkně popořadě. Projíždímě Belfast. Krom jistých napodobenin tu nic zvláštního vidět není a ani jsme nezkoumali, co by tu bylo. Města nejsou v tomto výletě na našem plánu.

Ano, kromě lanového mostu Carrick a rede rope, čímž jsme otestovali odvážnost žen, jsme museli navštívit i Obrův chodník. To je opravdu zajímavý přírodní čedičový úkaz.

Dále projíždíme směrem na západ a jih, postupně k pobřeží, kam se směruje asi většina turistů. My však nasáváme atmosféru i po cestě, za zvuku naší nové hymny (písnička Ohavná od světoznámé kapely Fatal Success).

Mnoho hradů je tu opuštěných a otevřených. Nicméně udržovaných. Jen nejsou v hledáčku a při hlavní trase turistů, proto...A nejsou i ty fotky bez turistů o dost hezčí?

A tak jsme postupně přes městečka Galway a Limerick dojeli až k světoznámým útesům Cliffs of Moher, které jsou vysoké přes 200m a jsou nejnavštěvovanějším místem v Irsku.

Nicméně po cestě jsme se museli ještě dostatečně pokochat místními scenériemi...

Tak už jsme konečně tady...Je to krása. Stojí to za podívání...jen kdyby to parkování nebylo tak mastný...

Dále jedeme na poloostrov Dingle, který mě okouzlil už při mojí první návštěvě Irska ještě za mých mladých let. Příroda je tu moc pěkná a neporušená. Stojí za to se každou chvíli zastavovat a fotit...

Celá nádhera pokračuje u městečka Killarney, kde je velký národní park s jezerem, hustými lesy a možností výletů.

Po několika dnech se začínáme obracet zpět k Dublinu, náš prodloužený víkend končí, přes Wicklow mountains to bereme na letiště a domů. Myslím, že holky byly spokojené a všechny naše "indiánské praktiky" cestování přežily bez úhony.

S letenkami do této a dalších destinací vám rád osobně pomůžu v rámci mých hledačských schopností :-) Více informací ZDE.

Nebo máte zájem pro sebe, svoje známé, rodinu anebo zájmové sdružení o přednášku? Tato a další země jsou v naší nabídce přednášek na www.volaniprirody.cz.

Celkové hodnocení: 9 z 10

Úroveň angličtiny: 9 z 10

bottom of page