top of page

Francie - Nantes 2014 - nenápadný kousek Francie


Francie, to jistě není jen Paříž, Nice, nebo Bordeaux. Přímá linka nízkonákladových dopravců z Prahy směřuje i do Nantes. A co tu lze vidět? Pojďme se podívat na prodloužený víkend do tohoto koutu Evropy.


Ve městě Nantes žije okolo 300 tisíc obyvatel, tedy takové menší Brno. Nicméně leží na řece Loiře a cca 50 km od Atlantského oceánu, ke kterému se dá pohodlně dojet a kde se můžete v létě slunit na tamních plážích. Téměř až k moři vede pohodlná dálnice, takže pokud tu budete a máte možnost se tam dostat autem, neváhejte.

Nicméně ještě ve městě určitě nevynechejte hrad Chateau des Ducs de Bretagne, na jehož volně přístupné nádvoří i zahradu okolo vodního příkopu se dostanete bez problémů a zdarma.

Další pozoruhodností města je padesátitunový hydraulický slon, který dokonce stříká i vodu! Kdyby toto viděl Jules Verne, rodák zdejšího města, zajímal by mě jeho názor. Nicméně mě se to líbilo.

Co je tedy ale super, je tato zelená čára, která vede od hradu až přes Centre-Ville, tedy náměstí v srdci města a až na nábřeží řeky Loiry. Provede tedy turistu těmi nejznámějšími místy. Otázka je, jestli je cílem to, aby turista nevynechal nic zajímavého a nebo aby nezabloudil do oblastí města, kam zabloudit nemá (třeba už při přistávání u letiště je obrovský slum přistěhovalců a to doslova v houští pár desítek metrů od hlavní silnice, vedoucí k letišti).

Z mrakodrapu v centru města lze zdarma vyjet do horních pater a spatřit tak celé město, jako na dlani. A to včetně katedrály Svatého Petra a Pavla.

Co tedy ale určitě stojí za vidění, je zdejší park nedaleko vlakového nádraží. Jsou tu moc pěkně udělané různé postavičky, mnohé z nich dokonce interaktivní, např. jako tato, která koulí očima na základě pohybu páky. Součástí parku je i drobná botanická zahrada - taktéž vše zdarma, na noc se ovšem uzavírá.

Pokud budete mít dostatek času, určitě se vydejte asi 200 km na sever k druhé nejnavštěvovanější památce ve Francii - ostrůvku s kostelem St.Michelle. Pokud budete mít ale dost času, určitě se zastavte ve vesničce Beauvoir, kterou budete projíždět. Jsou tam signalizační značky na krododýlí farmu. Vstupné je dost drahé, tuším, že to bylo okolo 15 EUR, nicméně nakonec jsem se přemluvil a rozhodně jsem nelitoval!

Jako milovník plazů jsem tady viděl tolik plazů co do počtu i druhu, jako zatím v žádné zoologické zahradě! Například tyto Anakondy - dost (ne)pěkný pohled! A těch varanů, hroznýšů, krokodýlů!

Navíc každou hodinu je nějaké krmení, ať už venku, kde jsou různí varani a želvy, nebo vevnitř, kde jsou tito mazlíčci. Některým chudáčkům chybí i noha, jak se rvali o svoji kořist, kterou jim hází shora pracovník farmy...

Samotným hřebem večera (záměrně říkám večera, jelikož za tmy je tento klenot moc pěkně nasvícený) by měl být potom alespoň pohled na katedrálu St. Michelle. Je to opravdový skvost na ostrově, kolem kterého se rozkládá pohyblivý písek, po kterém se můžete zkusit projít. Nezapomeňte se ale včas před přílivem začít vracet.

Co na závěr? Pokud budete chtít projet Francii autem a nebo budete mít možnost za pár stovek sehnat letenku z Prahy, tak jako já, určitě neváhejte toto místo navštívit. Na prodloužený víkend tu určitě je co dělat.


S letenkami do této a dalších destinací vám rád osobně pomůžu v rámci mých hledačských schopností :-) Více informací ZDE.


Nebo máte zájem pro sebe, svoje známé, rodinu anebo zájmové sdružení o přednášku? Tato a další země jsou v naší nabídce přednášek na www.volaniprirody.cz.


Celkové hodnocení: 6 z 10


Úroveň angličtiny: 3 z 10


bottom of page